Vatsan katoamistemppu

Sen yhdeksän kuukauden aikana kun keho kantaa lasta, tapahtuu paljon. Kropalla on kuitenkin yhdeksän kuukautta aikaa sopeutua ja muuttua masuasukin tarpeiden mukaisesti. Kun raskaus on ohi tapahtuu paljon ja äkkiä.

IMG_0294

IMG_0320

IMG_0398

Ulkoisena muutoksena huomannette että pallovatsa katosi kuin pikakelauksella. Melkoinen vatsan katoamistemppu. Lopulliseen palautumiseen (muuhunkin kuin vatsanseudun ulkoiseen olemukseen) kuluu kuitenkin paljon enemmän aikaa, viikkoja ja kuukausia. Palautuminen on aina yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät mutta muistan joskus jostain lukeneeni että palautumiseen pitäisi varata ainakin sama aika kuin  mitä raskaus on kestänyt. Tämä ei tietenkään tarkoita ettei tuona aikana voisi tehdä asioita, joita on tehnyt ennen raskausaikaa mutta maltillisesti, kroppaa kuunnellen.

IMG_1628

Miksi sun maha on noin iso?

Tänään, aivan odottamatta kuulin kysymyksen vatsaani koskien: Miksi ihmeessä se on niin iso? Helppoon kysymykseen on toki olemassa myös helppo vastaus – lähes vastasyntynyt pienokainen.  En voi kuitenkaan valehdella ja väittää etten olisi kysymystä pyöritellyt itsekin mielessäni, joskin hieman toisenlaisella tavalla kuin siellä ruudun äärellä ehkä nyt ajatellaan. En oleta tai odotakaan että minulla olisi tässä vaiheessa pyykkilautavatsa, eihän minulla ollut sellaista ennen raskauttakaan mutta se hoikka olo, joka synnytystä seuraavina päivinä oli, on täysin kadonnut.

P1170392

Vatsa kasvaa ensin yhdeksän kuukautta eikä se tietenkään hetkessä katoa. Tiedän hyvin etten ole kuitenkaan hullummassa kunnossa näin vastikään lapsen saaneeksi enkä siis valita lainkaan mutta ihmettelen vain minne se hoikka olo tosiaan on kadonnut. Ja miksi ihmeessä se on kadonnut. Joku, joka on koskaan elänyt painonvaihteluiden kanssa tietää mistä puhun kun sanon että turpea olo tuntuu kasvoissa asti (vaikkei turpea siis olisikaan).

Kysymyksen esitti esikoiseni ja ilmeisesti kysymys jäi vaivaamaan mieltä sillä siihen palattiin vielä uudestaan useita tunteja myöhemmin toteamuksella: ”Ehkä sieltä tulee vielä toinen vauva”. Sanovat että totuus tulee lasten suusta mutta eikait se nyt niin iso sentään ole…

P1170397