Klassinen levite leivälle

Toisinaan jopa tuoksusi huumaa minut tavalla, jolla ei pitäisi. Olen yrittänyt vältellä sinua, vaikka se onkin vaikeaa – jopa mahdotonta. Tapaamme loppujen lopuksi minusta riippumattomista syistä sen verta usein, että olen päättänyt opetella olemaan lähelläsi. Leipä – tämä teksti on osoitettu sinulle.

Yllä oleva teksti on kirjoitettu jo aiemmin, mutta jäänyt julkaisematta. Vaikka en ehkä enää pelkää olla leivän lähellä niin edelleen innostun kun jossain on tarjolla taivaallisen herkullista, rapeakuorista ja sisältä pehmeää, tuoretta herkkua. Myös tumma ja tulinen, paahtimen kautta rouskuvan rapaeaksi paistettu ruisleipä on herkkua. Ja tämä klassinen levite toimii sekä tumman että vaalean viettelijän kanssa täydellisesti.

 

Klassinen levite leivälle

125g voita

125g maitorahkaa

valkosipulia (pakastekuutio)

silputtua persiljaa (pakaste)

 

Mittaa kulhoon voi, maitorahka ja mausteet. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi ja nauti leivän päällä. Omaan makuuni tuo yksi pakastekuutio on juuri passeli tuohon määrään rahkaa ja voita mutta myönnän että valkosipulin maku on aika voimakas. Ei kuitenkaan liian, vaan juuri sopivan. Klassinen levite, mikä toimii aina.

 

 

Kausiherkku: Sokeriton raparperikeitto

Raparperikausi on kuumimmillaan ja yksi kesän vakiovalmistettavista on perinteinen raparperikeitto. Tässä versiossa ei ole lainkaan sokeria ja makeutus on peräisin erytritolista. Mukavan makean vivahteen tuo myös aito vanilja. Tällä ohjeella keitto ei muutu liian makeaksi vaan jää vielä hieman kirpsakkaaksi ja raikkaaksi.

Sokeriton Raparperi-Vaniljakeitto

7dl vettä

suunilleen samanverran tuoretta raparperia (2 pitkää vartta)

~ 1dl makeutusta (erytritoli)

1tl vaniljaa

2,5rkl perunajauhoja

0,5dl vettä

Leikkaa raparperin varret muutaman sentin mittaisiksi paloiksi ja kuori tarvittaessa. Lisää leikatut raparperinpalat makeutettuun ja maustettuun veteen. Keitä kunnes raparperien rakenne hajoaa. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja kaada ohuena nauhana raparperikeiton sekaan koko ajan sekoittaen. Anna jäähtyä ja nauti maitorahkan sekä tuoreiden mansikoiden kanssa.