Kehonkoostumusmittauksen tuloksia

Muistatteko kun leikkisästi viime vuoden heinäkuussa kirjoitin aloittavani puolen vuoden superdieetin? Jos ette niin virkistetään hieman muistia. Heinäkuussa oloni oli tukeva, tukala ja turpea – jotain oli tehtävä jos halusin omat energiatasoni ja paremman oloni takaisin.

Lähdin liikkelle välittömästi, ensin yksin ja sittemmin sain avukseni PT Miikun. Miikku loi minuun uskoa silloin kun se tuntui olevan itselläni vähissä ja tsemppasi muutoinkin pitkin matkaa. Palaan vielä omassa erillisessä jutussa ajatuksiini sekä kokemuksiini PT:n avulla tehdystä matkasta mutta tämän tekstin on tarkoitus keskittyä enemmän minussa tapahtuneisiin muutoksiin viimeisen puolen vuoden aikana.

jm_syke

Kun Miikun kanssa aloitettiin, elettiin elokuuta ja homma potkaistiin käyntiin kehonkoostumusmittauksin. Sinänsä elokuiset tulokset eivät yllättäneet; Painoa oli kertynyt turhan paljon (70,4 kiloa ja tässä vaiheessa joitain kiloja oli jo kadonnut) ja iso osa siitä oli rasvaa. Joulukuussa vedettiin homma yhteen kehonkoostumusmittauksen kautta ja olihan sitä muutosta tapahtunut. Viskeraalisen rasvan määrä on laskenut reilusti samalla kun kokonaisrasvaa on pudonnut 4,5kiloa.  Siis 4,5kiloa rasvaa, se on yhdeksän voipakettia!! Ei ihme että oma olo on ollut vetreämpi ja toisinaan jopa hoikka vaikka mittaustulokset edelleen korkeasta painosta varoittelevatkin. Olen edelleen kuitenkin 65-kiloa mutta hitto, ikinä en ole tuntenut itseäni yhtä timmiksi tämän painoisena.

kehonkoostumus

Jos ihmettelette kuvissa näkyvää kolmatta mittaustulosta niin puolivälin paikkeilla tarkastettiin myös että missä mennään
Jos ihmettelette kuvissa näkyvää kolmatta paperia niin puolivälin paikkeilla varmistettiin projektin oikea suunta

 
Parasta tuloksia katsoessa on kuitenkin ehkä se kuinka vähän lihaksia on kadonnut suhteessa rasvaan. Kun laihdutetaan, halutaan painon tippuvan nimenomaan ylimääräisistä rasvakiloista ja tavalla miten laihdutetaan, voidaan vaikuttaa siihen lopputulemaan. En sano että oma tuskaisen hidas taipaleeni on esimerkillinen mutta lopputulokseen en voisi olla tyytyväisempi. En ehkä tavoittanut alkuperäistä kymmenen kilon pudotustavoitettani mutta monella muulla aspektilla tarkasteltuna, olen saavuttanut paljon – lihaskuntoni on parantunut; Terve tarve liikkua on palautunut; Mieli on piristynyt ja onhan tämä vartalokin matkan varrella kutistunut. Tästä on enemmän kuin hyvä jatkaa eteenpäin!

 

jm-syke2

 

Vaaka on hyvä renki mutta huono isäntä

Moikka,

Vaa’an ja oman painon tuijottelu tuntuu olevan tällä hetkellä tavattoman epätrendikästä. Vai eikä teistä kukaan ole muka kuullut seuraavanlaisia lauseita: ”vaakaa ei kannata tuijottaa”; ”paino ei kerro välttämättä mitään”; ”vaa’an sijaan kannattaa mitata senttejä”. Monessa paikassa suositellaankin heittämään vaa’alla vesilintua ja itsekin olen oppinut tähän ajatusmaailmaan melko tehokkaasti viimeisten vuosien aikana. Jos vaa’alla olenkin käynyt, ei tuloksella ole ollut minun tekemisieni kannalta juurikaan merkitystä.

IMG_2418

En kiellä ettäkö vaa’attomassa ajatusmallissa ei olisi tutuudensiementä ja olen itsekin aihetta lähestynyt aiemmin muun muassa täällä. Mitä vähemmän pudotettavaa on, sitä merkityksettömämpi vaaka projektin kohdalla on. Se mitä ei kuitenkaan vaakapannassa monesti tulla ajatelleeksi on se tosiasia että kun pyrkimys on kutistua, niin kyllä se vaakalukemakin pienenee mitä lähemmäksi tavoitteita tullaan. Mitä enemmän pudottettavaa on, sitä helpommin etenemistä vaa’an kautta mahdollista seurata.

Vaikka vaakalukeman pelotellaan aiheuttavan ahdistusta ja turhaa stressiä, olen alkanut kallistua takaisin säännöllisen punnituksen pariin. Kun kyse on puhtaasti pudotuksesta, jota minullakin projektini tällä hetkellä ehdottomasti on, ohjaa säännöllisesti mitattu luku oikeaan suuntaan. Pudotus ei välttämättä ole tasaista sillä painoon vaikuttaa niin moni yksittäinen asia mutta jokaisella meistä, vaikkapa kuukauden aikajänteellä, pitäisi tapahtua muutosta. Ja mitä enemmän sitä pudotettavaa on, sitä nopeammalla syklillä muutoksen pitäisi näkyä.

Täällä jo aiemmin nöhty kuvapari kahdesta samanpainoisesta naisesta
Täällä jo aiemmin nöhty kuvapari kahdesta samanpainoisesta naisesta

Vaa’an lisäksi mukana tavoitteissa ovat myös sentit, kuvat ja suuntaa antava rasvaprosenttimittari joiden yhteistulos kertoo kuukausitasolla jo hyvän suunnan etenemiselle. Vaikka vaaka ei siis ehkä koskaan kerro koko totuutta, niin ainakin se antaa osviittaa siitä mihin suuntaan ollaan menossa melko helposti kun kyse on painonpudotuksesta. Luvuista ei kuitenkaan pidä ahdistua eikä niiden pidä määritellä omaa arvoa millään lailla ja jos näin on, niin vaaka on ottanut isännän paikan, vaikka sen alkuperäinen tehtävä on ollut ohjata sinua, laihduttajaa, oikeaan suuntaan.

IMG_61271

IMG_61291