Yhden ihmisen vaakakapina

Punnitsin itseni pitkästä aikaa. En ole aikoihin ollut kovinkaan kiinnostunut vaakalukemastani vaikka tiedänkin että ne kuuluisat muutamat kilot olisi pudotettava, jos mieli halajaa kiinteämpää kroppaa. Joskus kauan sitten ajattelin että painotavoitteeni on 50 kiloa. Painotavoite oli jonkinlaista jäämistöä teinivuosista ja ajatusmaailmasta ”mitä laihempi sen parempi”. Ja nimenomaan laihempi, ei silloin ollut muotia treenatun näköinen vartalo ja muistankin kuinka joskus ajattelin että meillä tytöillä se on sentään helppoa kun riittää että on vaan laiha, pojillakun tarvitsee olla lihaksetkin.

Nykyään en voisi kuvitellakaan painavani viiskymmentä kiloa. En itseasiassa usko että hyvinvoivana ja terveenä voisin painaa edes 55:ttä kiloa. Toivon että kukaan ei ymmärrä väärin ja ota tätä loukkuksena omaa painoaan kohtaan sillä jossain toisessa vartalossa kumpi tahansa mainituista vaakalukemista voi olla terveennäköinen ja hyvinvoiva. Omaan kroppaani sitä on vain vaikea tässä vaiheessa kuvitella. Ehkä siitä on liian kauan kuin olen sellaisia painolukemia edes lähennellyt. Tai ehkä olen viimein oppinut sen tosiasian että vaakalukemalla ei ihan oikeasti ole paljoakaan tekemistä hyvän olon  tai edes timmin vartalon kanssa.

Kuten mainittu, punnitsin itseni pitkästä aikaa mutta ennenkuin vaa’alle astuin mietin hetken että miksi sen aion tehdä. Oma olotilani on ollut hyvä ja olen liikkunut säännöllisesti. Olen myös kiinnittänyt huomiota parempiin ruokavaliovalintoihin ja minusta on tuntunut paremmalta. Mitä jos vaaka ei näyttäisikään sellaista tulosta kuin ajattelen? Voisiko käydä niin että pettyisin siitäkin huolimatta että oloni on tuntunut niin hyvältä? Voisiko yksi luku määritellä tunnetilani täysin uusiksi ja muuttaa hyvän buugin pettymykseksi? Päätin peloistani huolimatta astua vaa’alle ja katsoa mitä tapahtuu. Tulos: 65,1kg.

Onneksi olin päättänyt etten pety sillä muutoin niin olisi voinut käydä. Käytännössä painon suhteen ei siis ole tapahtunut muutosta sitten joulukuun. Toisaalta jos en varsinaisesti tuijottele vaakalukemaa niin onko sillä silloin mitään merkitystä? Minusta kuitenkin tuntuu kevyemmältä; Minusta tuntuu hyvältä ja jos jollain on merkitystä niin sillä. Jos vaaka ei nyt satu olemaan kanssani samaa mieltä niin olkoon olematta. Olen nimittäin ihan varma että sitä muutosta tapahtuu kuitenkin koko ajan.

Kehonkoostumusmittauksen tuloksia

Muistatteko kun leikkisästi viime vuoden heinäkuussa kirjoitin aloittavani puolen vuoden superdieetin? Jos ette niin virkistetään hieman muistia. Heinäkuussa oloni oli tukeva, tukala ja turpea – jotain oli tehtävä jos halusin omat energiatasoni ja paremman oloni takaisin.

Lähdin liikkelle välittömästi, ensin yksin ja sittemmin sain avukseni PT Miikun. Miikku loi minuun uskoa silloin kun se tuntui olevan itselläni vähissä ja tsemppasi muutoinkin pitkin matkaa. Palaan vielä omassa erillisessä jutussa ajatuksiini sekä kokemuksiini PT:n avulla tehdystä matkasta mutta tämän tekstin on tarkoitus keskittyä enemmän minussa tapahtuneisiin muutoksiin viimeisen puolen vuoden aikana.

jm_syke

Kun Miikun kanssa aloitettiin, elettiin elokuuta ja homma potkaistiin käyntiin kehonkoostumusmittauksin. Sinänsä elokuiset tulokset eivät yllättäneet; Painoa oli kertynyt turhan paljon (70,4 kiloa ja tässä vaiheessa joitain kiloja oli jo kadonnut) ja iso osa siitä oli rasvaa. Joulukuussa vedettiin homma yhteen kehonkoostumusmittauksen kautta ja olihan sitä muutosta tapahtunut. Viskeraalisen rasvan määrä on laskenut reilusti samalla kun kokonaisrasvaa on pudonnut 4,5kiloa.  Siis 4,5kiloa rasvaa, se on yhdeksän voipakettia!! Ei ihme että oma olo on ollut vetreämpi ja toisinaan jopa hoikka vaikka mittaustulokset edelleen korkeasta painosta varoittelevatkin. Olen edelleen kuitenkin 65-kiloa mutta hitto, ikinä en ole tuntenut itseäni yhtä timmiksi tämän painoisena.

kehonkoostumus

Jos ihmettelette kuvissa näkyvää kolmatta mittaustulosta niin puolivälin paikkeilla tarkastettiin myös että missä mennään
Jos ihmettelette kuvissa näkyvää kolmatta paperia niin puolivälin paikkeilla varmistettiin projektin oikea suunta

 
Parasta tuloksia katsoessa on kuitenkin ehkä se kuinka vähän lihaksia on kadonnut suhteessa rasvaan. Kun laihdutetaan, halutaan painon tippuvan nimenomaan ylimääräisistä rasvakiloista ja tavalla miten laihdutetaan, voidaan vaikuttaa siihen lopputulemaan. En sano että oma tuskaisen hidas taipaleeni on esimerkillinen mutta lopputulokseen en voisi olla tyytyväisempi. En ehkä tavoittanut alkuperäistä kymmenen kilon pudotustavoitettani mutta monella muulla aspektilla tarkasteltuna, olen saavuttanut paljon – lihaskuntoni on parantunut; Terve tarve liikkua on palautunut; Mieli on piristynyt ja onhan tämä vartalokin matkan varrella kutistunut. Tästä on enemmän kuin hyvä jatkaa eteenpäin!

 

jm-syke2