Ilmaista kivaa sadepäiväksi

Sateisena päivänä voi toisinaan tuntua että seinät kaatuvat päälle. Tunne on tuttu ainakin täällä, kun kolme alle koluikäistä ikiliikkujaa kaipaavat tekemistä. Sadesää ei tietenkään ole este ulkoilulle mutta jos joskus kaipaa muutakin kuin märkiä mutaleikkejä niin seuraavat vinkit kannattaa laittaa korvan taakse. Toimivat myös talvipakkasella tai räntäsateessa ;)

Lasten kaupunki

Aivan Helsingin ytimessä, Tuomiokirkkoa vastapäätä sijaitsee ehkä Helsingin ilmainen helmi lapsiperheille, eli Lasten kaupunki. Tuntuu tylsältä kirjoittaa että täällä pääsee tutustumaan Helsingin historiaan koska paikka tarjoaa niin paljon enemmän. Lasten kaupunki on kuin iso sisätiloissa oleva teemaleikkipuisto, missä voi valita leikitäänkö kauppaa, teatteria, kotia vai koulua. Lisäksi veikkaan että Suomen suurin nukkekoti kalusteineen löytyy leikittäväksi juuri täältä.

Ratikkamuseo

Töölön Korjaamon yhteydessä sijaitseva Ratikkamuseo on pieni ilmainen matka ratikoiden historiaan. Pienestä koostaan huolimatta meidän poppoolla kului kyllä useampi tunti, joskin osa ajasta taisi mennä leikkiessä ratikkakuskia ja matkustajia. Mukaan leikkiin pääsivät myös pahaa-aavistamattomat muut vieraat ja pisimmillään kiskot veivät Helsingin keskustasta aina Savonlinnaan saakka. Täällä saa siis katsomisen sijaan myös koskea – ja se on lasten kanssa liikkuessa usein aika tärkeää.

Heureka

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Heureka on alle 6-vuotiailta lapsilta ilmainen mutta aikuisen sisäänpääsy maksaa 22€. Ihan ilmaisesta huvista ei siis ole kyse mutta menkööt tähän samaan vinkkilistaan sillä ainakin meidän lapset löysivät Heurekasta paljon mielenkiintoista ihmeteltävää nuoresta iästään huolimatta. Kannattaa pitää silmällä myös vaihtuvaa näyttelyä, joka ehkä tällä hetkellä oli hieman liian hurja tämän perheen makuun. Hyvä on huomioida myös että alle kolmevuotiaat (vai kaksi? korjatkaa jos olen väärässä) eivät pääse Planetaarioon edes kuulosuojaimien kanssa kovan melutason vuoksi. Ei ehkä ihan joka viikkoiselle tekemislistalle voi lisätä mutta jos joskus kaipaa jotain hieman erikoisempaa niin tässä yksi mahdollisuus.

Superparkin Perheaamut

Keväällä kävin lasten kanssa useampaankin otteeseen Superparkin edullisissa perheaamuissa. Tämäkään ei ihan ilmaista kivaa ole mutta 9€:n perhelipun hinta ei päätä huimaa. Lippu oikeuttaa Superparkin vapaaseen käyttöön klo 10-13 välisenä aikana ja ihan pienille löytyy oma rajattu alueensa. Kesän aikana nämä ovat tauolla mutta jatkuvat taas syksyllä – ainakin Vantaalla.

Toivottavasti näistä vinkeistä on iloa jollekulle kun kaipaa kodin ulkopuoleista puuhaa sisätiloissa. Kannattaa myös muistaa museoiden ilmaispäivät – niitäkin nimittäin on melko usein. Tässä on muutoinkin vain murto-osa ilmaisista (tai lähes ilmaisista) lapsiperheen puuhavinkeistä mutta ne kaikki hyväksi havaittuja. Jos sinulla on mielessä joku oma suosikkisi niin vinkkaa kommenttiboksiin. Saadaan tällätavoin hyvä kiertämään ja vinkit lapsiperheeltä toiselle eteenpäin jaettavaksi.

Retkikohteena Suomenlinna

Suomenlinna on varmasti jokaiselle pääkaupunkiseutulaiselle tuttu retkikohde. Itse ainakin muistan koululaisena tehneeni useammankin luokkaretken linnoitettuun saareen, jossa sittemmin olen käynyt ihan itseksenikin yhdessä ystävien kanssa. Edellisestä vierailukerrasta oli kuitenkin ehtinyt kulua jo tovi, tai ainakaan en muista että olisin lasteni kanssa siellä ennen tätä käynyt. Samalla tämä aloittaa uuden postaussarjan, Lasten matkassa, mikä tulee käsittelemään erilaisia nähtävyyksiä tai puuhasteluja lähinnä lapsiperheen näkökulmasta katsottuna. Osa vinkeistä toki soveltunee myös muuhun käyttöön ja ainakin Suomenlinna tarjoaa ihan mukavan miljöön myös romanttisille treffeille.

Lasten kanssa liikkuessa jo itse matka on jännittävä, sillä saareen ei pääse kuin lautalla. Suosituin matkustustapa taitaa olla HSL lautta, johon kelpaa tavanomainen HSL:n matkalippu ja jolla vaunuissa tai rattaissa pientä matkaajaa kuljettava aikuinen pääsee kyytiin veloituksetta.

Rattaat/vaunut ovat monellakin tapaa helpottava tekijä mutta on hyvä tiedostaa että kaikkialle niiden kanssa ei pääse kulkemaan. Meillä kuitenkin rattaat oli matkassa mukana ja niissä kulki mukavasti myös evästauon muonavarat sekä sateen varalta tarvittavat suojavarusteet. Suomenlinna onkin aurinkoisella säällä mitä ihanin eväsretkokohde ja sieltä löytyy myös lokkisuojaisa katettu taukotila tätä nimenomaista tarkoitusta varten. Jos omat eväät eivät ole mukana niin toki erilaiset kahvilat ja ravintolat auttavat nälkäisiä matkaajia mutta hintatasosta en tiedä.

Parasta lapsille ja lapsenmielisille taitaa olla linnan muurien sisälle kätkeytyvät tunnelit. Jos niissä mielii käydä on matkassa hyvä olla taskulamppu mutta myös kännykästä löytyvä taskulamppu rittää valaisemaan pimeimmässäkin kolossa senverta että näkee mihin askeltaa. Jos näinhin salakäytäviin mielii, tulee rattaat/vaunut jättää ulkopuolelle odottamaan. Sama taitaa koskea Suomenlinnasta löytyvää sukellusvenettä, jonne alle kouluikäiset tutustuvat maksutta. Meidän vierailumme venähti senverta myöhäiseksi että joudumme saamme tehdä uuden vierailun vain ja ainoastaan tutustuaksemme myös sukellusveneeseen. Lisäksi alueella on pieni leikkipuisto, uimaranta, lelumuseo sekä toki kiivettävää, käveltävää ja kavuttavaa kaikenikäisille.

Lautalla sekä Suomenlinnan infopisteessä on tarjolla ilmainen kartta, joka opastaa saarilinnoituksen läpi esteetöntä, sinistä, reittiä. Meillä esikoinen otti kartanluvun kuniatehtäväkseen mutta samat siniset opasteet ohjaavat myös saarella jos kartanluku kaipaa lisäapuja. Jos sää suosii niin seuraavalla kerralla harkitsen vakavasti myös opastetulle (lasten)kierrokselle osallistumista, sillä olisi mielenkiintoista oppia vähän enemmänkin tästä Unescon maailmanperintökohteesta. Oli lapsia tai ei, niin minusta tämä oli ainakin mielenkiintoinen ja kaunis päiväretkikohde. Sekä sokerina pohjalla, käytännössä ilmainen (tai ainakin lähes ilmainen).