Makeanhimoni ja minä

Milloin sun tekee mieli makeaa? Mun tekee silloin kun siihen on mahdollisuus. Tähän tulokseen tulin kun lähes välittömästi, yksin auton ratin taakse istuuduttuani, aloin ajatella että pitäisikö kaupassakäynnin yhteydessä ostaa myös jotain hyvää. Jatkoin omatoimista ajatteluani vielä hieman pidemmälle ja mietin ihan rehellisesti niitä kertoja, jolloin olen hivuttautunut herkkukätköjen äärelle:

..Silloin kun lapset ovat menneet nukkumaan..

..Silloin kun lapset ovat jossain muualla..

..Silloin kun olen itse jossain muualla..

..Silloin kun on herkkupäivä..

Lukuunottamatta yhtä kohtaa listassa, olen herkutellut silloin kun luulen että kukaan (tai ainakaan lapset) ei näe. Tätä ei tietenkään tapahdu aina mutta viimeaikoina ihan riittävän usein. Toki taustalla voi olla myös sellaisiakin tekijöitä kuin liian vähäinen syöminen päivän aikana (kostautuu sitten illalla makeanhimona) tai liian vähäinen syöminen vaikka jo edellispäivänä.

Jollain on tapana palkita itsenä hyvästä työstä makealla. Toinen syö kun ei ole muutakaan tekemistä. Kolmas syö suruunsa ja minä ilmeisesti teen omasta hetkestäni entistä luksusmaisemman palalla (tai levyllisellä) suklaata. Onneksi kuitenkin korjausliikkeitä voi aina tehdä ja helpointa se on silloin kun tietää mitä lähtee korjaamaan. En muuten ostanut tänään karkkia kauppareissulla. Enkä käynyt kodin herkkukätköillä illan aikana. Jes!

Selleri – laihuuden tae

Tämä tässä on selleri – vihreä vihannes, joka joidenkin tietojen mukaan on energianegatiivinen ruoka-aines. Energianegatiivinen tarkoittaa siis sellaista ruokaa, jonka käsittelyyn elimistöltä kuluu enemmän energiaa kuin mitä siitä on saatu syödessä. Vielä yksinkertaismmin sanottuna, sitä syömällä pitäisi laihtua.

Katsoin TV-ohjelmaa, missä testattiin erilaisia laihdutusmyyttejä ja tämä sellerin kalorinegatiivisuusväite oli yksi niistä. Koehenkilölle syötettiin selleriä 53 kalorin edestä ja todettiin että sen käsittelyyn tarvittiin 72 kaloria. Soseutetun sellerin käsittelyyn tarvitttiin energiaa vielä enemmän, 112 kaloria. Tutkimustulosten perusteella voidaan siis todeta että selleriä syömällä, ja eritoten juomalla, laihtuu.

Ennenkuin kannattaa rynnätä kauppaan niin on hyvä huomioida että kyseessä on yhden hengen tutkimus. Laadullisesti luotettavan tutkimuksen pitäisi sisältää huomattavasti enemmän tutkimushenkilöitä, jotta minkäänlaista todellista johtopäätöstä voitaisiin tehdä. Ja jos suuhunsa laittaa jotain muutakin kuin selleriä, ei laihduttavaa efektiä välttämättä synny, jos siis sellaista ihan oikeasti onkaan. Selleriä voi toki nauttia monesta muusta terveydellisestä syystä ja perusturvotuksen vaivatessa moni vannoo sen nimeen. Makukysymys onkin sitten asia erikseen ;)