Kehonkoostumismittauksen tulokset (Elokuu 2017)

Kehonkoostumusmittaukset ovat minusta mielenkiintoisia. Kaikista mielenkiintoisimmiksi ne muuttuvat silloin kun on jonkinlaisia tavoitteita – enemmän lihasmassaa tai vaikka vähemmän rasvaa kehossa. Edellisen kerran kävin mittauksessa joulukuussa 2016, jolloin lopetettiin minun ja Miikun välinen puolen vuoden projekti. Tämä oli ensimmäinen kerta kun treenasin säännöllisesti yhdessä PT:n kanssa ja tuosta puolivuotisesta voitte halutessanne lukea tarkemmin täältä.

Tavoitteenani on ollut, ja on edelleen, kiinteytyä. Jos laihdutuksesta puhutaan Jäniksen ja Kilpikonnan kilpailuna niin tässä tarinassa minä olen se kilpikonna. Eteneen hitaasti mutta aivan varmasti kohti tavoitettani ja kuka sitä on sitäpaitsi sanomaan että minkälainen vauhti on liian hidas. Tärkeintähän on se että etenee ja minä olen hittovie edennyt, hitaasti mutta varmasti, aina siitä asti kun projektini 2016 aloitin. Ja tästä päästäänkin niihin tuloksiin.

elokuu 2016 joulukuu 2016 elokuu 2017 muutos edelliseen
Paino (kg) 70,4 65 63,6 -1,4
Lihasmassa (kg) 27,8 27,3 27 -0,3
Rasvamassa (kg) 20,8 16,3 15,1 -1,2
Rasvaprosentti 29,6 25,1 23,8 -1,3 prosenttiyksikköä

Vuoden aikana rasvaa on kadonnut kokonaiset 5,7 kiloa ja arvatkaa paljonko se on? No aika monta paketillista voita! Kuten sanottu, tahti ei ole huima mutta se vie koko ajan eteenpäin. Ja mikä tärkeintä, se mikä lähtee, lähtee ihan oikeasta paikasta eli turhasta rasvasta. (Pakko vielä mainita että se voisi olla toisinkin ja tästäkin on karvaita kokemuksia. Jos kiinnostaa niin kerron toki enemmän).

Tähän olisi oikeastaan ihan hyvä lopettaa mutta en malta olla miettimättä ääneen että mitä tulokset voisivat ollakaan jos olisin koko tämän ajan tehnyt määrätietoista työtä tavoitteiden eteen.  (hetken hiljaisuus) Voisivathan ne olla vaikka ja mitä mutta turha sitä on sen enempää jossitella. Tässä ollaan nyt ja se kadonnut 12 voipakettia (tai 24 luomuvoipakettia) on ihan totisinta totta. Ja se on muuten aika paljon se.

Mikä on mielestäsi normaalipaino 162cm pitkälle?

Jos kiinnostaa, niin otsikon mukaisella tekstillä löytää keskustelun, missä 33-vuotias kolmen lapsen äiti tiedustelee painavaa asiaa. Kuvauksen perusteella se voisin olla minä mutten ole. Kyseessä on ihan oikeasti joku muu (ja onhan tässä vielä monta päivää aikaa ennen kuin olen 33, hah!). Keskustelu kuitenkin on sinänsä mielenkiintoinen että se kertoo juuri sen, mikä on meillä naisilla varsin usein hieman hankala sisäistää: Paino on vain numeroita. Paino auttaa laskemaan esimerkiksi sen kuinka nopeaksi vauhti voi kiihtyä vapaassa pudotuksessa mutta se ei kerro paljon mitään siitä, miltä ihminen ulkoisesti näyttää.

Painoa, sen muutosta ja vaihtelua on kuitenkin helppo seurata. Sitä on myös helppo verrata ja juuri näistä syistä sitä tuijotetaan liian herkästi ja liikaa. Hyvinvoinnista puhuttaessa paino ei kuitenkaan ole kuin yksi numero muiden joukossa ja mitä enemmän lihasta on, sitä pienempi merkitys vaakalukemallakin on. En voi kuitenkaan edes yrittää väittää ettei vaakaa kannattaisi minun mielestäni joskus myös seurata, varsinkin jos ei satu olemaan erityinen lihaskimppu ja haluaa vähän tiivistyä (kuten minä itse). Mutta vaa’an ei pidä antaa määrittää sitä että oletko onnistunut tavoitteissasi vai et. Kuten sanontakin kuuluu, niin vaaka on hyvä renki mutta huono isäntä.

Pelkän elopainon lisäksi tavallinen kaduntaallaaja voi hyvin seurata omia tuntemuksiaan. Jos oma olo tuntuu hyvältä ja keveältä niin silloin se todennäköisesti myös sitä on. Oman pääkopan lisäksi myös peili, vaatekoko ja mittanauha voivat olla hyviä tapoja seurata omaa etenemistään ihan kotioloissa. Jos taas toivoo tarkempaa analyysiä kropastaan niin ammattilaisella suoritetut kehonkoostumusmittaukset ovat myös mielenkiintoinen tapa seurata etenemistä sekä sitä, mitä se tietty paino omassa kropassa oikeastaan tarkoittaakaan. Kävin itsekin viikonlopun aikana mittauksissa mutta niiden tuloksista saatte lukea toiste. Pienenä sneakpeakina kuitenkin todettakoon että vaikka paino ei ole reilussa puolessa vuodessa kauheasti muuttunut niin jokin muu on. Paino ei todellakaan aina kerro kaikkea.

Tykkäsitkö? Samankaltaista juttua löytyy muun muassa täältä ja täältä.