Kehonkoostumusmittauksen tuloksia

Muistatteko kun leikkisästi viime vuoden heinäkuussa kirjoitin aloittavani puolen vuoden superdieetin? Jos ette niin virkistetään hieman muistia. Heinäkuussa oloni oli tukeva, tukala ja turpea – jotain oli tehtävä jos halusin omat energiatasoni ja paremman oloni takaisin.

Lähdin liikkelle välittömästi, ensin yksin ja sittemmin sain avukseni PT Miikun. Miikku loi minuun uskoa silloin kun se tuntui olevan itselläni vähissä ja tsemppasi muutoinkin pitkin matkaa. Palaan vielä omassa erillisessä jutussa ajatuksiini sekä kokemuksiini PT:n avulla tehdystä matkasta mutta tämän tekstin on tarkoitus keskittyä enemmän minussa tapahtuneisiin muutoksiin viimeisen puolen vuoden aikana.

jm_syke

Kun Miikun kanssa aloitettiin, elettiin elokuuta ja homma potkaistiin käyntiin kehonkoostumusmittauksin. Sinänsä elokuiset tulokset eivät yllättäneet; Painoa oli kertynyt turhan paljon (70,4 kiloa ja tässä vaiheessa joitain kiloja oli jo kadonnut) ja iso osa siitä oli rasvaa. Joulukuussa vedettiin homma yhteen kehonkoostumusmittauksen kautta ja olihan sitä muutosta tapahtunut. Viskeraalisen rasvan määrä on laskenut reilusti samalla kun kokonaisrasvaa on pudonnut 4,5kiloa.  Siis 4,5kiloa rasvaa, se on yhdeksän voipakettia!! Ei ihme että oma olo on ollut vetreämpi ja toisinaan jopa hoikka vaikka mittaustulokset edelleen korkeasta painosta varoittelevatkin. Olen edelleen kuitenkin 65-kiloa mutta hitto, ikinä en ole tuntenut itseäni yhtä timmiksi tämän painoisena.

kehonkoostumus

Jos ihmettelette kuvissa näkyvää kolmatta mittaustulosta niin puolivälin paikkeilla tarkastettiin myös että missä mennään
Jos ihmettelette kuvissa näkyvää kolmatta paperia niin puolivälin paikkeilla varmistettiin projektin oikea suunta

 
Parasta tuloksia katsoessa on kuitenkin ehkä se kuinka vähän lihaksia on kadonnut suhteessa rasvaan. Kun laihdutetaan, halutaan painon tippuvan nimenomaan ylimääräisistä rasvakiloista ja tavalla miten laihdutetaan, voidaan vaikuttaa siihen lopputulemaan. En sano että oma tuskaisen hidas taipaleeni on esimerkillinen mutta lopputulokseen en voisi olla tyytyväisempi. En ehkä tavoittanut alkuperäistä kymmenen kilon pudotustavoitettani mutta monella muulla aspektilla tarkasteltuna, olen saavuttanut paljon – lihaskuntoni on parantunut; Terve tarve liikkua on palautunut; Mieli on piristynyt ja onhan tämä vartalokin matkan varrella kutistunut. Tästä on enemmän kuin hyvä jatkaa eteenpäin!

 

jm-syke2

 

Salitreeni, joka ei kehittänyt

Salilla ei tietenkään tarvitse käydä treenaamassa kehittyäkseen – Siellä voi käydä ihan puhtaasti huvikseen tai vaikkapa terveydellisistä syistä. Valtaosalla kuitenkin varmasti on haaveissa saada edes hitusen lihaserottuvuutta aikaan tai kokea onnistumisen tunteita, kun pystyy nostamaan isompaa rautaa kuin joskus aikaisemmin. Olen itse käynyt salilla nyt alkuvuodesta 2012 eli jokseenkin neljän vuoden ajan.  Tuossa ajassa odottaisi jotain jo tapahtuneen mutta onko näin.

Selvittääkseni missä kunnossa olen oikeasti (siis kaiken tämän massan alla) päätin uskaltautua kehonkoostumusmittaukseen. Mittaukseni toteutettiin yhteistyönä Inbody 720-laitteella, JM Sykkeen tiloissa Malmilla. Jonkinlaista epäilystä rasvan määrästä minulla oli, kiitos kotikäyttöisen laitteen, mutta lihaksistosta ei mitään tietoa. On sanomattakin selvää että esimerkiksi leukoja en ole saanut vedettyä aikoihin (kiitos korkean kehonmassan) ja muutoinkaan en ole saanut tehtyä tehokasta peruspunttitreeniä aikoihin (kiitos raskausajan ja oman saamattomuuteni).

inbody

jmsyke

Hämmästyksekseni, lihasmassani on jokseenkin sama kuin se on ollut edelliselläkin kerralla, ellei jopa parempi. Minulla siis ihan oikeasti on olemassa olevia lihaksia, vaikkei se ihan siltä aina näytkään. Syötin kriittisimmät tiedot exceliin yhdessä muuutamien vanhempien tulosten kanssa. Kaikkia mittauksia ei ole suoritettu samalla laitteella eli pieniä heittoja voi siis olla mutta tuskin mitään mittavia.

kehonkoostumus

 

Alkuinnostuksen jälkeen tajusin kuitenkin että olen käynyt salilla viimeiset neljä vuotta enkä käytännössä ole kehittynyt laisinkaan. Suurin muuttuja on ollut rasvaprosentti, joka on toki hyvä motivaattori sekin mutta käytännössä olemassa olevat lihakseni ovat pysyneet koko ajan lähes samoina. Niiden näennäinen ”suuruus” on vain johtunut alhaisemmasta rasvaprosentista. Täytyy kuitenkin muistaa etten ole treenannut koko aikaa kehityshakuisesti vaan mukaan on mahtunut kaksi raskautta ja pidempiäkin taukoja.

Tarkkaavaiset huomaavat ehkä myös että Inbodylla mittattuna rasvaprosenttini on alhaisempi kuin kotimittarilla mitattuna. Luotan Inbodyyn enemmän. Sovimme että loppuvuodesta pääsen mittauttamaan itseni JM Sykkeelle uudestaan, jolloin saadaan vertailukelpoisia tuloksia etenemisestäni myös tarkemmalla tasolla. Tulen kuitenkin jatkossakin mittaamaan itseni kuukausittain kotilaitteella ja seuraan lyhyemmän aikavälin kehitystä myös sitä kautta. Tämä ”puolen vuoden projekti” sai juuri vähän lisäpuhtia. Jos itse kiinnostuit, niin kehonkoostumusmittauksen hinta on 35€ ja niitä suoritetaan päivittäin 8-20 välillä.

jmsyke_1