Kevyemmät Joulupiiraiset

Kaupallinen yhteistyö: Versofood

Sunnuntaina alkaa virallisesti joulukausi, sillä silloin vietetään ensimmäitä adventtia. Olen aiemmin kertonut matkustavani joulunviettoon Skotlantiin, jossa joulun aikaan tarjoiltava minced meat pie innoitti minua valmistamaan jotain vastaavaa meidän perheen joulunavajaisiin.

Näiden piiraisten kevennyksen jujuna toimivat kasvikset, maitorahka ja härkis. Kasvikset korvaavat osan käytetyistä jauhoista ja maitorahka taas vastaavasti osan käytetystä rasvasta. Härkis itsessään sisältää 9% rasvaa, josta tyydytttynyttä on alle 1% eli useisiin jauhelihoihin verraten (jota alkuperäisessä reseptiikassa olisi käytetty), voidaan puhua kevyemmästä tuotteesta.

harkispiirainen_1

Mausteiset joulupiiraiset (12kpl)

200g porkkanasosetta (valkoisista porkkanoista)

3,5-4dl (vehnä)jauhoja

1tl leivinjauhetta

1/2tl suolaa

100g voita

50g maitorahkaa

1pkt (250g) härkistä

suunnilleen samanverran peruna/kasvismuussia

1,5tl neilikkaa

0,5tl kuivattua salviaa

suolaa, pippuria

kananmunaa voiteluun

Keitä porkkanat ja perunat sekä muut mahdolliset kasvikset. Anna jäähtyä. Soseuta porkkanat sekä perunat (ja mahdolliset muut kasvikset) erikseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään  ja lisää kylmä, pilkottu voi. Nypi tasaiseksi seokseksi ja lisää porkkanasose sekä rahka ja sekoita tasaiseksi. Annostele muffinipellille ja taputtele pohjiksi.

Sekoita täyte sotkemalla yhteen härkis, peruna/kasvismuussi sekä mausteet. Nostele piiraisten täytteeksi.

Kauli lopusta taikinasta kannet valitsemallasi piparkakkumuotilla ja asettele piiraisten päälle. Voitele halutessasi kananmunalla ja paista uunin keskitasolla, 200c, 20-30min. Nauti joko lämpiminä tai kylmänä.

harkispiirainen

joulupiirainen

ps.Jos täytettä jää yli, lisää päälle hieman juustoraastetta ja gratinoi uunissa härkis-soselaatikoksi.

Härkistä aasialaisittain

Värikkäät porkkanat, ja erityisesti niistä syntynyt raaste, sai mieleni matkaamaan aasialaisiin tunnelmiin. Olen kerran Tamarinissa syönyt aivan taivaallisen hyviä jauhelihapullia ja tämän ajatuksen siivittämänä hyötykäytin kaapistani löytynyttä härkistä. Reseptiikasta on kiittäminen Jonnan blogista löytynyttä ohjetta, jota tämä omani mukailee. Tamariiniin verraten se viimeinen silaus, eli mausteinen soijakastike (mikähän se sitten oikealta nimeltä onkaan) puuttuu mutta toimivat oikein hyvin ilmankin.

harkis_2

Aasialaiset härkispullat (10-12kpl)

1pkt (250g) Härkistä

1 kananmuna

4rkl soijakastiketta

0,5dl vettä

1rkl raastettua inkivääriä

2-3rkl korppujauhoja

kuivattua chiliä, kuivattua ja rouhittua valkosipulia, pippuria

(koristeluun seesamin siemeniä, kuivattua chiliä)

Mittaa vesi ja korppujauhot kulhoon ja anna turvota. Sekoita loput aineet sekaan. Isoimmat härkispalat kannattaa pyrkiä hienontamaan mahdollisimman pieneksi sekoitteluvaiheessa.  Pyörittele massasta palloja ja paista uunissa/pannulla.

Härkishän on valmista syötäväksi, vaikka suoraan purkista eli varsinaista kypsennystä ei tarvita. Riittää siis että massa kuivuu takaisin kasaan kananmunan kypsyessä. Kyljessä tarjolla tosiaan erivärisistä porkkanoista raastettua salaattia ja korianteria.

aasialainen_harkis