FestariFiiliksissä

Suomen kesän ollessa lyhyt, on lähes jokaiselle viikonlopulle olemassa jonkinlaista kesätapahtumaa. Kuluva viikonloppu taitaa olla yksi vilkkaimmista sillä tarjolla on olut niin Meripäiviä, Summer Soundeja, Pipefestia kuin omalla takapihalla järjestetty Tikkurila Festivaali, jonne sain kunnian osallistua VIP-vieraana. Oma festarihistoriani on melko lyhyt sillä kokemusta löytyy tämän vuotisen lisäksi jo useamman kesän takaisesta Ruisrockista. Kummastakin on jäänäyt päällimmäisenä mieleen mukava tunnelma sekä hyväntuulinen juhlakansa (molemmat havainnoitu selvinpäin) vaikka kokoluookassaan nämä kaksi tapahtumaa toki toisistaan selkeästi eroavatkin.

IMG_3811

IMG_6370

Vuosi sitten ensimmäistä kertaa järjestetty Tikkurila Festivaali sai paljon negatiivista palautetta osakseen, etenkin VIP-vierailta. En itse ollut tuolloin paikalla mutta muun muassa ruokailuja ja itse VIP-alueen tiloja arvosteltiin kovalla kädellä. Lisäksi jos muistan oikein niin yleisellä puolella bajamajojen ja juotavan (alkoholipitoisen) riittävyyttä kritisoitiin. Voin lyhyesti todeta että tämä kaikki oli tälle vuodelle korjattu ja vaikka kävijämäärä oli edellisvuotta korkeampi (+5000 henkilöä) ei haasteita silti ollut. Kuulin tosin huhuja wc-paperin riittämättömyydestä osassa bajamajoja, mutta jos tämä on suurin murhe, niin kokisin että Festarit oli saatu järjestettyä hyvin. Mihin kiinnitin huomiota niin asiakkaisiin suhteutettuuna reiluun järjestyksenvalvojien lukumäärään, ensiapuun sekä laajoihin anniskelualueisiin, joissa tuskin tarvitsi kovin kauaa kenenkään jonottaa. Festarin tunnettuuteen nähden tarjolla oli mukava määrä tämän hetken ykkösesiintyjiä kuten Stig, Sanni, Haloo Helsinki ja Antti Tuisku.

IMG_3816

Millaista se festarielämä sitten on VIP-puolella? Helppoa ja mukavaa. Alueesta iso osa oli katettu mahdollisten sateiden varalta ja hyvä näkyvyys esiintymislavoille taattu. Se mikä on valitettavaa, niin fiilis ei kuitenkaan yllä samaan kuin lavan edessä olevassa tungoksessa ja aika yksinäni sain hoilata ja fiilistellä Haloo Helsingin tahdissa. Yritin ensin päästä yleisötungoksen sekaan mutta koska en yksinkertaisesti nähnyt mitään vaihdoin paikkaa.

Anti Tuiskua pääsi katsomaan vielä sujhteellisen eteen ilman tavatonta tungosta
Anti Tuiskua pääsi katsomaan vielä sujhteellisen eteen ilman tavatonta tungosta
Kun taas Haloo Helsingin kohdalla se oli sula mahdottomuus
Kun taas Haloo Helsingin kohdalla se oli sula mahdottomuus
Siispä fiilistelin ihan omassa rauhassa
Siispä fiilistelin ihan omassa rauhassa (joskin tämä kuva jonkun muun esiintyjän keikalta)

Sensijaan alueella olevien vieraiden viihtyvyydestä huolehdittiin hyvin. Molempina päivinä alueen vieraille oli tarjolla illallinen ja yöruoka. Vettä oli tarjolla kokoajan, samoin kahvia ja teetä. Hinnakkaimmat lippupaketit sisälsivät myöskin open bar:in niin alkoholipitoisine juomineen kuin myös limuineen. Voin sanoa että osa vieraista hyödynsi tätä mahdollisuutta koko rahan edestä ;) Bajamajojen lisäksi alueelle oli järjestetty sisä-wc:t juoksevalla vedellä. Tämä helpotti perjantaista elämääni kummasti kun mukana olivat myös perheen lapset, joista toinen on vielä vaippaikäinen.

IMG_3779

IMG_6413

Tarjolla oli myös Kopparbergin kesäuutuus, Kopparberg Frozen eli siideri slush
Tarjolla oli myös Kopparbergin kesäuutuus, Kopparberg Frozen eli siideri slush
IMG_3819
Epäselväksi tosin jäi milloin tämä on saatavilla ravintoloista/kaupoista

IMG_3806

Ainoa, mitä jäin ehkä festarialueella kokonaisuudessaan kaipaamaan oli esiintymisaikataulu jonkinlaisena plakaattina alueen sisällä. Ohjelmistoja kaiketi jaettiin jossain mutta kertaakaan koko tilaisuuden aikana en sellaiseen tahoon törmännyt. Lavoja nyt tietenkin oli vain kaksi ja esiintymiset tapahtuivat niissä vuorotellen mutta olisi vain tiennyt paremmin kuinka kauan siihen oman artistin tai bändin esiintymiseen olikaan vielä aikaa jos vaikka halusi poistua festarialueelta hetkeksi.

Ja jottei kellekään jää mitään tekstistä hampaankoloon niin kukaan ei pyytänyt minua kirjoittamaan tätä tekstiä vastineeksi lipuista. Tein sen omasta vapaasta tahdosta edesauttaakseni festareiden kehittymistä ja kasvamista. Ehkä tämä tilaisuus vetää vielä joskus yhtä paljon porukkaa kuin edesmennyt Ankka Rock teki parhaimpina vuosinaan.

IMG_3910

IMG_3905

IMG_3828

Ajankohtainen alkoholi

Moi,

On taas se aika vuodesta, kun kalenterimerkintöjä alkaa vilistä viikoittain nimikkeellä Pikkujoulut. Alkoholi ei missään nimessä ole pakollinen, eikä välttämättä edes olennainen osa kyseistä juhlaa mutta usein sillä on kuitenkin oma osuutensa näissä tapahtumissa. Alkoholi on puhuttanut jonkin verran blogimaailmassa ja vuoden ensimmäiset pikkujoulut vastikään viettäneenä, on aihe omaa elämää enemmän kuin lähellä.

kuva 1(3)

kuva 2(4)

Onneksi kaukana ovat ne ajat kun alkoholi ja humaltuminen olivat viikoittainen kohokohta. Selvennöksenä sanottakoon että tästä on nyt kulunut ainakin vuosikymmen. Näin jälkikäteen, mukamasti vanhempana ja viisaampana, on hyvä miettiä omaa suhtautumistaan alkoholiin noina nuorempina vuosinani. Oli itsestäänselvyys että lauantaina lähdettiin kaveriporukalla ulos ja tanssilattialla oltiin tappiin saakka. En aio kaunistella totuutta, join paitsi usein niin myös humalahakuisesti eli kyse ei ollut yhdestä sivistyneestä skumppalasillisesta.

IMG_3118-768x1024

Kun uutuudenviehätys oli ohi, alettiin juomiselle kehitellä tiesminkämoisia kissanristiäisiä mutta se ei ollut enää itsestäänselvyys jokaiselle viikonlopulle. Silloin kuitenkin kun sille oli paikkansa, niin yleensä meno oli myös sen mukaista. Jossain vaiheessa aloin kuitenkin huomata että saatoin ohittaa bileitä ihan vesilinjallakin ja homma alkoi olla melkoista joko-tai-tyyppistä tasapainoilua. Saattoi mennä pitkiäkin aikoja että juhlat ohitettiin juomatta ja tämä alkoi muuttua jo jonkinmoiseksi käsitteeksi ja usein minulta kysyttiin että meinaanko ihan juoda vai olla hengessä mukana muuten vaan.

Samaa kysymystä minulle esitetään edelleen ja juon nykyisellään harvoin ja humalassa olen vielä sitäkin harvemmin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ettenkö kävisi ulkona mutta olen oppinut pitämään aidosti hauskaa selvinkinpäin. Itseasiassa minulla saattaa olla toisinaan jopa niin hauskaa, että olen joutunut ihan tosissani miettimään että olenko ihan varma, etten ole koskenut mihinkään alkoholipitoiseen. Tämäkin on varmasti jonkinlainen asennekysymys sillä pitkään aikaan minua ei ole selväpäisenä juhlijana häirinneet edes tuhannen tuitereissaan olevat kanssajuhlijat (enkä puhu nyt omasta seurueestani vaan niistä kaikista muista). Ja kuten olen aiemmin maininnut, tykkään tanssia selvin päin huomattavasti enemmän kuin humalassa.

Tämäkin lasi sisälsi pommacia
Tämäkin lasi sisälsi pommacia

Aiemman mustavalkoisen juomakulttuurin väliin on työntynyt myös jonkinmoinen harmaa alue, joka käsittää sen kuuluisan muutaman lasillisen. Yhä edelleen alkoholi kuitenkin näyttelee minun maailmassani roolia vain juhlajuomana enkä ole koskaan ymmärtänyt vaikkapa saunasiiderin merkitystä. Arkielämässä en myöskään nauti ruoan kanssa vaikkapa lasillista viiniä tai olutta mutta erikoistapauksissa näinkin saattaa tapahtua. Pääsääntöisesti en myöskään tapaa ystäviäni muutamalla ja viimeisen 365:n päivän sisään näitä treffejä on tainnut olla tasan kahdet: kerran viime kesänä terassilla (jolloin en itse edes tainnut juoda mitään) ja kerran keväällä.

IMG_3332

Tämä harvinaislaatuinen kuva on ikuistettu ehkä vuonna 2007
Tämä harvinaislaatuinen kuva on ikuistettu ehkä vuonna 2007

Vaikka siis alkoholi ja varsinkin humaltuminen, on menettänyt merkitystä maailmassani vuosien aikana suunnattomasti, niin en silti väitä että näitä ”ylilyöntejä” ei koskaan tulisi tehtyä. ja ylilyönnillä viittaan ihan vain humaltumiseen, en niinkään kaatokänneihin.  Vaikka muutoin melko suunnitelmallinen olenkin, niin tässä asiassa yleensä etenen vain tunteella: Juon ja humallun jos siltä tuntuu mutta sitä tunnetta tulee vain harvemmin enää vastaan.

Muistetaan siis jokainen nauttia alkavasta juhlakaudesta siten, kuin mikä itsestä tuntuu hyvältä! On hassua miten jonkun juomattomuus saattaa ahdistaa muita, juopottelevia, juhlijoita vaikka se ei ole millään lailla keneltäkään pois. Ihan niin kuin senkään ei tarvitsisi olla mikään uutisarvoinen kynnys että joku, joka ei yleensä juo sattuukin olemaan janoisella päällä. Kunhan oma mieli on positiviinen ja fiilis kiva, ollaan oikeiden asioiden äärellä.

Vaikka allaoleva mainos ehkä meneekin jo vähän paasaamisen puolelle niin laitan sen tähän silti, sillä minuun tämä teki aikanaan suunnattoman vaikutukusen. Osui ja upposi kun sen jostain brittien juorulehdestä aikanaan bongasin.

responsible-drinking-300x220.1